Certificate: Meat Processing      (Abattoirs )

 

Training is delivered off the Department, abattoir, and pilot plant and at various industry locations.

 

Duration

 

1-year full time or part time equivalent

This course prepares students for entry to the general technical level of the abattoir sector of the meat industry.

 

Tasks may include:

 

Maintenance of personal equipment and knife sharpening

Handling animals

Packing meat products

Trimming carcasses and cuts to specification

Weighing and grading carcasses

Trimming and processing offal

 

Course Scope

 

This course allows students to gain skills in basic meat processing techniques required during normal abattoir operations.

 

Study Methods

 

Classroom theory training is supported by practical on the job training. This training is ongoing until competency is achieved. In the majority of cases all training is conducted on plant.

 

Status of the course

 

The training package for this course will be developed according to what has been implemented in the developed countries in conjunction with domestic and export meat industry representatives. The Certificate of Meat Processing (Abattoirs) is a qualification and should be recognized by  Egyptian government.

 

Course content

 

The course consists of a variety of units. Some are compulsory core units and the remainder are elective technical units. This mix of elective technical units enables the student to gain the qualification by either specializing in one area, or combining units to gain a broad base of general skills. However, the total amount of training required to gain the qualification will remain the same in all cases.

 

The following units are compulsory for the course:

Maintain personal equipment.

Apply hygiene and sanitation practices.

Apply quality assurance practices.

Follow safe work policies and procedures.

Communicate in the workplace.

Overview of the meat industry .

 

Assessment

 

Assessment is competency based according to criteria set in the training package. Students must demonstrate competency in both theoretical and applied knowledge and skills. Students must consistently demonstrate competence for the selected units under normal workplace conditions to obtain a positive assessment.

 

Selection

 

There are no selection criteria for enrolment in this course, however applicants are usually employed and have entered a training contract with their employer, the course prerequisites are:

Personality and interests consistent with the industry

Capacity to cope with the demands of the course

Be of good physical health and free of disease

 

Admission

 

Admission is normally automatic upon entering a training agreement with an employer, or payment of fees.

Payment of fees

Students may be required to pay a set fee referred to as the regulated fee for each course studied. However, these fees may not be applicable to students who have entered into a training contract with an employer.

Student Orientation Arrangements

Students will be advised of any special materials needed to comply with the course requirements. In general, all materials will be provided. During their first attendance, students are inducted into all aspects of their studies.

 

Entry Options

 

Students can enter at any stage. The training is ongoing to ensure there are no waiting periods for training to start.

 

تدريب


الأطباء البيطريين العاملين في مجال فحص حيوانات الذبيح والذبائح في مجازر الجمهورية

عدد الدورات المطلوبة :13 دورة تدريبية
المدة المقررة: مبينة أمامها
 

الدورة

مدة الدورة

عنوان الدورة

المقرر النظري

المقرر العملي

الأولى

أسبوع

المجازر

 

1-المجازر ( أنواعها – شروط إنشائها-مكوناتها)

2- "رق الذبح

3- تطهير المجازر

4- الأختام

5- قوانين المجازر

 

 

1- زيارة ميدانية للمجازر

2- استخدام وسائل العرض المرئية (كمبيوتر و فيديو ) للتعرف على المجازر وطرق الذبح والفحص

3- الاختبارات المعملية للإتمام (الطبيعية و الكيمائية )

4- إجراء اختبار التحكم في المعاير الصحية بالمجازر Control of hygiene measures

5- أجراء الاختبارات الخاصة بالتأكد من كفاءة التطهير والتنظيف

6- الأخبار والأختام

الثانية

أسبوع

الفحص الروتيني للحوم

 

1- أهمية الجهاز الليمفاوي والعقد الليمفاوية بالذبائح

2- التغيرات الطبيعية باللحوم بعد عملية الذبح

3- الحالات غير الطبيعية والحكم عليها

4-  الاضطرابات التركيبية وأمراض الدم والحكم عليها

5- التغيرات المرضية العامة المتعلقة بفحص اللحوم والحكم عليها

6- الإصابات الخاصة بأعضاء الذبيحة

7- الألوان غير الطبيعية باللحوم والحكم عليها

 

1- التفرقة بين لحوم الحيوانات المختلفة:

   أ- تقدير نسبة الجيلوتين في اللحوم

   ب- الاختبارات البيولوجية (اختبار الترسيب)

2- اختبار الغليان والشى لقيم الراحة غير الطبيعية للحوم

3- الاختبار المرحلي السريعRapid phas test

 

الثالثة

أسبوعان

التسمم الغذائي

 

1- طرق تلوث اللحوم

2-  فساد اللحوم وأنواعه والحكم عليه

3- فساد الدهون وأنواعه والحكم عليه

4- التسمم الغذائي

5- كيفية إنتاج لحوم عالية الجودة

 

 

فحص الذبائح بكتريولوجيا والحكم عليها

الرابعة

أسبوعان

أمراض اللحوم المختلفة والحكم عليها

 

1- أمراض اللحوم البكتيرية والحكم عليها

2- أمراض اللحوم الفيروسية  والحكم عليها

3- أمراض اللحوم الفطرية والحكم عليها

4- أمراض اللحوم الطفيلية والحكم عليها

 

1- الفحص المجهرى لمسببات الأمراض

2- كيفية زرع وعزل مسببات الأمراض

 

الخامسة

 

أسبوعان

حفظ اللحوم

-          حفظ اللحوم بالطرق المختلفة.

-     وأشكال الفساد بها والحكم عليها.

 

فحص منتجات اللحوم المختلفة وكيفية كتابة تقرير صلاحية والحكم عليها.

 

السادسة

 

 

أسبوع

تعبئة وتغليف الأغذية

1-     مواد التغليف.

2-     ميكروبيولوجيا التغليف والتعبئة.

3-     مواد التعبئة المناسبة للحوم والأسماك والدواجن

 

- زيارة ميدانية لمصانع إنتاج اللحوم والدواجن والأسماك.

- مشاهدة وفحص مواد التغليف والتعبئة.

السابعة

أسبوع

التلوث الكيميائي للحوم

1-     كيفية تلوث اللحوم كيميائيا.

2-     التسمم الكيميائي للحوم وأسبابه.

3-     تأثير الكيماويات الغريبة على جسم الإنسان.

4-     المبيدات وتأثيرها على الإنسان.

5-     المضادات الحيوية باللحوم.

6-     المعادن والعناصر النادرة باللحوم.

7-     محفزات النمو باللحوم.

8-     البقايا العضوية.

 

1.      اختبار الحساسية (الطباق الأربعة) لمعرفة أنواع المضادات الحيوية المختلفة باللحوم.

2.      مشاهدة كيفية قياس نسب العناصر النادرة والمبيدات.

3.      التعرف على كيفية قياس العناصر النادرة باستخدام الأجهزة الحديثة.

الثامنة

أسبوع

مضافات اللحوم

1- ملح الطعام
3- مستخلصات التوابل
5- اللبن ومنتجاته
2- التوابل
4- السكريات
6- الصنفات الكيميائية.
 

 

1- إجراء بعض الاختبارات لمعرفة تواجد هذه الاضافات من عدمه.

 2- التشريعات الخاصة بمضيفات اللحوم.

 

التاسعة

أسبوعان

فحص لحوم الدواجن

1- فحص وتجهيز الدواجن بغرض الذبح.

2- حفظ لحوم الدواجن.

3- الإمراض البكتيرية والفيروسي الفطرية

4- والطفيلية التي تصيب الدواجن والحكم عليها.

5- لحوم الدجاج وصحة الإنسان.

6- أمراض الأرانب والحكم عليها.

 

1- اختبار الحساسية (الأطباق الأربعة) لمعرفة أنواع المضادات الحيوية المختلفة بالحوم

2- مشاهدة كيفية قياس نسب العناصر النادرة والمبيدات

3- التعرف على قياس العناصر النادرة باستخدام الأجهزة الحديثة

العاشرة

أسبوع

فحص لحوم الأسماك

1-     أهمية الأسماك للإنسان

2-     التركيب الكيميائي للأسماك

3-     الطفيليات التي تنقلها الأسماك

4-     التسمم عن طريق الأسماك

5-     طرق حفظ الأسماك و الحكم عليها

6-     فساد الأنواع المختلفة من الأسماك و الحكم عليها

1-كيفية التفريق عمليا بين الأسماك الطازجة و الفاسدة ( علامات طازجة الأسماك ).

2- كيفية فحص الأسماك المملحة و المدخنة و كيفية التعامل معها بكتريولوجيا .

 

الحادية عشر

أسبوع

التلوث الإشعاعي

1-     الانفجار النووي

2-     تأثير الغبار الذري المتساقط

3-     تأثير الانفجار على الأبقار و الضأن و الدواجن

4-     تناول منتجات الانشطار

5-     أهمية منتجات الدواجن أثناء الانفجار النووي

 

 

التعرف على النسبة المختلفة للإشعاع بالأغذية عن طريق الأجهزة الحديثة.

الثانية عشر

أسبوعان

مخلفات المجازر

1-     أهمية مخلفات المجازر

2-     مصادر المخلفات الحيوانية

3-     العظام

4-     الدم

5-     الجلود

6-     الفراء

7-     الصوف

8-     الشعر و الريش

9-     القرون

10- الغدد الصماء

 

 

 

1-         زيارة ميدانية لمصانع المخلفات

2-         فحص مخلفات المجازر

الثالثة عشر

أسبوع

غش اللحوم

طرق غش اللحوم

1-       الاختبارات البيولوجية للتعرف على طرق غش اللحوم.

2-     الاختبارات المعملية للتمييز بين لحوم و دهون الحيوانات المختلفة .